Boken ger en grundläggande förståelse för ämnet föreningsekonomi. Författarna beskriver på ett pedagogiskt sätt föreningsekonomin ur tre olika perspektiv: medlemmarnas, föreningens och de utomståendes. Medlemmarnas perspektiv utgår från deras syfte med och ekonomiska deltagande i föreningen. Ur föreningens egna perspektiv behandlas styrelsens förvaltning, revison och redovisning av föreningsekonomin. När det gäller de utomstående är förklaringar om insyn och borgenärsskydd centralt. Boken behandlar även vissa särskilda beskattningsfrågor och ger läsaren en inblick i självkostnadsprincipen, vinstutdelning samt medlemmar som kapitalkälla.
Ideella och ekonomiska föreningar behandlas var för sig, vilket tydliggör skillnader och likheter dem emellan.
För att ge praktiskt stöd till föreningar som inte anlitar professionella revisorer och redovisningsbyråer innehåller boken bilagor med exempel på bl.a. förenklat årsbokslut, årsredovisning och revisionsberättelse. Dessutom återges bokföringslagen och årsredovisningslagen i sin helhet.
Föreningsekonomi riktar sig till de som de som är medlemmar i, arbetar med eller på annat sätt har med föreningar att göra. Men den passar också andra som vill lära sig mer om ekonomiska rättigheter, skyldigheter och möjligheter i föreningsvärlden.
Författarna har även skrivit Handbok för ekonomiska föreningar och Handbok för ideella föreningar, båda utgivna på Norstedts Juridik. Dessa böcker rekommenderas för den som vill fördjupa sig i frågor om ekonomiska och ideella föreningar.