universitetet ska vara en plats för fritt tänkande, kritisk reflektion och kunskapssökande.
Men vad händer när akademin alltmer formas efter industrins logik när utbildning reduceras till en produkt, forskning till en marknadsvara och lärandet till en standardiserad tjänst?
I En svanesång för universitetet skildrar Eddy Nehls sin resa genom en högskolevärld i snabb förändring. Med en blandning av personlig erfarenhet och djupgående analys belyser boken den växande klyftan mellan ideal och verklighet i dagens högre utbildning. Vad blir kvar av universitetets själ när landets högst utbildade ses som utbytbara kuggar i en allt mer väloljad produktionsapparat?
Detta är en angelägen, tankeväckande och skarpsynt uppgörelse med akademins utveckling och en uppmaning att åter sätta kunskapen i centrum.
Eddy Nehls är docent i etnologi. Han har forskat bland annat om maskulinitet och jämställdhetsarbete, alkohol och droger i kulturen samt hållbarhet och samverkan. Intresset för förändring och relationen mellan kunskap och kultur löper som en röd tråd genom forskargärningen. Till vardags undervisar han huvudsakligen i företagsekonomi. Han har skrivit sex läroböcker om studieteknik, vetenskapligt tänkande, epistemologi, teori och metod, samt en bok om Nietzsches filosofi. Vid sidan av arbetet som lektor driver han bloggen Flyktlinjer.