Under lång tid har kvinnorna i svensk väckelsehistoria varit alltför osynliga. Historien har ofta skrivits av män och det har blivit männens historia. Men djupt nere i arkiven, brevsamlingarna och fotoalbumen har de lämnat avtryck, och långsamt har bilden av kvinnorna fått konturer och skärpa.
Kyrkohistorikern Rune W Dahlén berättar här på ett personligt och levande sätt om betydelsefulla kvinnor med olika kallelser under 1800-tal och tidigt 1900-tal. De är goda förebilder för både kvinnor och män. Kvinnorna representerar olika områden inom vilka det var möjligt för kvinnor att verka, och boken handlar därför också mer generellt om kvinnors betydelse i väckelserörelsen.
Dessa kvinnor var pionjärer som levde i tro och fick offra mycket. De är värda all vår respekt och får inte glömmas bort. När kvinnor utelämnas från historieskrivningen är det en allvarlig förlust och ger en skev bild av tider som flytt. Det gäller all historieskrivning, men i det här fallet svensk kyrkohistoria, som också i hög grad sammanfaller med en intressant tid av utveckling i det svenska samhället med framväxande demokrati, jämlikhet och bildning.
Rune W Dahlén är forskare, författare, förkunnare och föreläsare. Han har varit lektor i kyrkohistoria på Enskilda Högskolan, Stockholm och rest som uppskattad pastor och föreläsare i hela landet under mer än trettio år. I både böcker och undervisning har han gjort sig känd som en god berättare med förmåga att levandegöra människor ur historien. Har tidigare på Votum gett ut Brukspatron Adamsson och Att baka pepparkakor med mormor, samt är medförfattare i flera andra böcker i ämnet svensk kyrkohistoria.